As almazaras de Quiroga a pleno rendemento

As almazaras do val de Quiroga atópanse estas semanas a pleno rendemento tras a intensa campaña de recollida da oliva, que empezou a mediados de outubro.

Con todo, a colleita deste ano verase reducirá en canto a cantidade. Segundo explica Julio Quiroga, da empresa Ouro de Quiroga, «foi un ano complicado porque a primavera xa non veu moi ben, con auga durante a floración, ademais do ataque de mosca». Durante a recollida as precipitacións tamén xogaron unha mala pasada aos colleiteiros, xa que a árbore padece máis durante o vareo se hai choiva. Porén, os colleiteiros apuntan a que os niveis de calidade non se resentirán.

En Ouro de Quiroga producen o seu propio aceite, en concreto dúas liñas. Por unha banda, un multivarietal e, por outra, o das variedades brava e mansa, que son autóctonas. Son precisamente estas últimas as que máis triunfan no mercado, ata o punto que desde a empresa lamentan que «non somos capaces de ampliar a produción todo o que nos gustaría», para satisfacer toda esta demanda.

A súa aposta pola brava e a mansa remóntase ao 2014, cando fixeron unha primeira produción de só 50 litros, «para probar», obtendo un aceite de gran calidade que os levou a continuar adiante con estas variedades. Desde entón tamén levaron a cabo varios proxectos de I+D+i e un dos primeiros foi a través o CSIC e co financiamento da Fundación Juana de Vega, que permitiu caracterizar estas clases autóctonas. No conxunto da comunidade galega identificáronse 13 variedades.

Recentemente, desde Ouro de Quiroga presentaron un novo estudo, esta vez da man do Centro Tecnolóxico da Carne, que consistiu en aplicar un tratamento no oliveiral con distintos tipos de abonos e regas por unha banda e, por outra, en elaborar aceites aromatizados que «están ben, pero é tan bo o aceite que temos que non gañamos moito macerándoo».

OURO DE QUIROGA ALMAZARA 10-12-2019 (6)
Elaboración do aceite nunha almazara de Quiroga / DdQ

Ademais desta produción propia, Ouro de Quiroga tamén se encarga de elaborar o aceite para numerosos produtores a partir das olivas que estes levan. A súa almazara, que conta con maquinaria moderna, é capaz de procesar ata 500 quilos de oliva cada hora. «Traballamos con toda Galicia, recibindo oliva de todas as plantacións novas que se fixeron en Ourense ou Pontevedra, ademais doutras con moita tradición, como as de Valdeorras ou Ou Bierzo» explica Julio que, en cambio, destaca que en Quiroga «non hai tanto boom de plantacións de oliveira como non resto de Galicia».

Denominación de orixe

Mentres tanto, desde o Concello de Quiroga seguen centrando os seus esforzos en obter a denominación de orixe para o aceite local. A documentación necesaria xa foi remitida ao Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (Mapa) e agora terá que ser a Dirección Xeral de Industria Alimentaria a que se encargue de avaliala.

banner - facebook - quiroga

Deixar un comentario